I somras gav jag mig tillsammans med Nils-Johan Tjärnlund ut på en odyssé i det gamla Habsburgrikets utkanter. Intrycken från resan resulterade i en artikelserie i VLT. Här följer den första artikeln.
Habsburgsk odyssé: I Halb-Asien
Vid polskukrainska gränsen på tåget från Krakow mumlar jag efter ett ögonblicks tvekan Lwów på passkontrollantens fråga om vart jag ska. Någon timme senare på andra sidan svarar jag Lviv, fastän jag i själva verket önskar komma till Lemberg.
Staden kom nämligen efter Polens första delning 1772 under Habsburgdynastin, med väldets fall blev den återigen polsk, sedan sovjetisk och från 1991 ukrainsk, och som civilisationsturist åker jag dit för att låta mig förundras. Och jag är inte ensam på spåret, från Österrike kommer nostalgiturister som lite stolta över sina förfäder ser hur fin en stad så långt i öst kan vara.
Lemberg/Lwów/Lvov/Lviv är en gammal kosmopolitisk metropol i ordets rätta bemärkelse och stadsbilden är full av storslagenhet från århundradena tillbaka till medeltiden. Men med Habsburg kom den moderna infrastrukturen – civilisationen: tidningar, järnväg åt väst, stadsspårvagn och elektrifiering, samt förstås arkitekturen: på wienerarkitekterna Fellner och Helmers skapelse Hotel George bor man flott, och i andra änden av Prospekt Svobody ligger operan, också den Fellner och Helmer – ett av arkitektparets 48 teater- och operahus runtom i Europa. Om än ekonomisk och politisk periferi, så var i vart fall Lemberg kulturellt ett centrum.
"Där kafékulturen slutar, slutar också Europa" säger Dr Rasevitj, historiker och politisk analytiker, över en espresso på wienerkaféts uteservering, och syftar på att i Lemberg gick man – och går man! – på kafé.
Men likväl ett gränsland mot barbariet i öst, "Halb-Asien" för att tala med författaren Karl-Emil Franzos (1848-1904). Inte riktigt Europa ändå, alltså.
EU ligger inte långt bort, och i Lviv blickar invånarna hellre mot väst än öst, och hade inte Habsburg fallit eller Polen kastats västerut hade man redan varit EU och varit medborgare i Lemberg eller Lwów.
Men sovjettiden kan inte raderas bort ur historien, statsbildningen delar ukrainarna i väst med ryssarna i öst, och Lvivborna talar och tänker på kyrilliska. Alltså öst i alla fall.
Till förra hösten rådde politiskt elände, vanstyret i "ryska" Kiev ledde fram till orangea revolutionen och i Lviv var det givet att hålla på Viktor Jusjtjenko.
"Det var som om jag skulle ut i krig, mina föräldrar gav mig bröd och korv och vinkade farväl när jag for iväg med tåget till Kiev", berättar studenten Nadja, som imponerar med sin ambition, utmärkta tyska och optimism inför framtiden. "Luften känns lättare att andas nu", sammanfattar hon situationen.
Andreas Wenninger, föreståndare på universitetets Österreichisch-Ukrainisches Kooperationsbüro, där Nadja assisterar ibland, gläds såklart över "die Wende" men är med sitt österrikiska utifrånperspektiv mer dämpad: "Människorna är trots allt desamma som förut."
Lviv är centrum för ukrainsk nationalism och för dekanen på institutionen för främmande språk är saken klar: "Land skall med nationell kultur byggas!"
"Utopiker! Saknar kontakt med verkligheten, sådana är de", utbrister Dr Rasevitj. "Att Ukraina är en binationell stat är ett faktum, här hör både ukrainare och ryssar hemma", slår han bestämt fast. Men att bygga demokrati i ett land med olika nationella identiteter kan vara svårt, och vi diskuterar vidare om det inte vore enklare om Ukraina blev en federal stat – och det kan förstås vara så, men lär inte bli av, spår Rasevitj.
Något som stör mig i Lviv är just nationalismen. Inte den nationalism som historiskt spelat en positiv roll i statsbyggande och demokratisering, och som jag inte vill missunna ukrainarna, utan den primitivare formen, som när arkitekten Marianna entusiastiskt börjar berätta om den ukrainska SS-divisionen som mördade sig fram under andra världskriget: "De kämpade för Ukraina!" Eller som när Dr Rasevitj vill tona ned morden första juliveckan 1941 på 38 polska professorer: "Det var tyskarna som kom med det där, inte vi."
Trots skönhetsfläckarna lämnar jag staden med gott hopp. För Lvivborna ser själva sina bästa år framför sig, nu när de är självständiga, fria och EU äntligen börjat visa intresse, och då brukar det faktiskt sluta bra.