Pragbrev X

Karlsuniversitetets juridiska fakultet.
Härifrån Prag och den juridiska fakulteten kan rapporteras att den centraleuropeiska formalismen ställer svensk pragmatism i allt bättre dager. Småtröga Juridicum hemma i Uppsala framstår närmast som ett under av förnuft och smidighet!
Tyvärr ser jag i svensk statsfeminism ett hot mot pragmatismen. Statsfeminismen är dogmatisk och dess tillämpning ofta formalistisk, ibland löjeväckande mycket. Statsfeminismen lär säkert ge upphov till en del underhållande satirlitteratur, men att vi på 2000-talet med berått mod försätter oss i ett tillstånd som hör hemma på historiens skräphög är inte särdeles roande.
Så frågan är vem som blir först att nedskriva historien om ”Den tappre feministen Sven”, som driver gäck med statsfeminismen på liknande vis som jubelidioten Svejk gjorde med den förstelnade habsburgska överhögheten.
Igår kväll hade den tjeckiska statstelevisionen avdelat en halvtimme av bästa sändningstid för en intervju med Mr Cepl. I tjusig salongsmiljö fick han tillfälle att lägga ut texten inför det tjeckiska folket. Mr Cepl såg verkligen ut att trivas.
Hemifrån har jag nåtts av ledsamma tidningar. Utrymningen av studenter från Carolinabiblioteket (antalet läseplatser lär på grund av lokalkostnader skäras ned till cirka 35 stycken) är ett missdåd minst i paritet med rivningen av Klarakvarteren. En hel studiekultur går i graven. Oförlåtligt!
Kvoteringsmålet mot Uppsala universitet närmar sig sin upplösning. Jag hoppas att HD sänker skadestånden. Kärandena Lönn och Midander tilldelades 75 000 kronor var i såväl tingsrätt som hovrätt. Det är helt orimliga ersättningsbelopp, i synnerhet om man beaktar att rättsläget var – och alltjämt är – så oklart. Sverige är dessvärre på god väg mot amerikansk domstolsbingo. Och det värsta i det hela är att så få röster opponerar sig mot utvecklingen.
Jag skrev en gång om kvoteringsfrågan i Ergo (Uppsalas studenttidning). På en väsentlig punkt har jag ändrat uppfattning: jag önskar numera att Midander och Lönn vinner mot Juridicum. För om inte så lär en våg av kvotering skölja över våra universitet. Risken är överhängande att postmoderna föreställningar om mångfald och teorier om grupprättvisa tränger djupt in i universitetsvärlden. Detta vore olyckligt, ty – för att travestera en känd gammal kommunist – någon jävla ordning måste det vara inom akademin!
Ergo 4/2004
I Ergo nr 3/2004 anförs traditionella vänsterargument för kvotering till juristutbildningen. En kvartett unga socialdemokrater argumenterar tämligen lågmält medan VSF:arna Linda Österberg och Malin Dahlström öser på med nymarxistiskt slagordsartilleri. För att inte fastna i Österbergs och Dahlströms fluffiga floskelsamling ska jag raskt gå över till de mer marknära skälen till varför Juridicums försök med kvotering är lovvärt.Att svara för ett fungerande rättsväsendet är statens viktigaste uppgift. Ett samhälle där medborgarna misstror rättsväsendet är illa ute. Vi kan i dag konstatera att invandrare är överrepresenterade bland dem på fel sida om rättvisan, medan i dess vårdande funktioner råder en överrepresentation av etniska svenskar. Jag får erkänna att jag inte känner verkligheten fullt så bra som jag skulle vilja, men jag misstänker att förtroendet för rättsväsendet inom vissa minoritetsgrupper är oroväckande lågt. Det ligger en uppenbar fara i att det fortsätter som i dag, att svenska poliser, åklagare och domare utreder, åtalar och dömer unga fattiga invandrarmän.
Detta problem berättigar till oortodoxa metoder. Kvotering strider helt visst mot principen att särbehandling efter kön, etnicitet, sexuell läggning etcetera inte bör accepteras. Denna likabehandlingsprincip kan emellertid inte vara helig, i vart fall inte när det rör sig om nyttjande av förmåner, vilket är fallet med en studieplats på juristlinjen.
Att få läsa juridik på Uppsala universitet är ingen mänsklig rättighet. Diskriminering är därför inget problem i sig, alla sökande kan ju bestämt inte garanteras plats och några måste således sållas bort. Den intrikata frågan är på vilka grunder detta ska ske. Det blir här en fråga om legitimitet – vi vill trots allt att våra skattepengar ska användas på bästa vettiga sätt.
Hitintills har den meritokratiska principen fått råda, vilket varit naturligt eftersom den har folklig förankring, men också för att den tjänar samhällsnyttan (bra jurister är bättre än dåliga jurister), och även för att den är i samklang med den akademiska världens (enligt Österberg & Dahlström ”manliga”) grundidé att belöna snille och flit men inte medelmåttighet.Att studenter med utländsk bakgrund har sämre betyg och därmed sämre konkurrenskraft än jämnåriga etniska svenskar är inget att förvånas över. Följden härav – brist på utländska jurister inom rättsväsendet – är dock olycklig, och vi kan alltså konstatera att meritokratin inte förslår om vi vill överbrygga den etniska klyftan i rättsväsendet och upprätthålla förtroendet för det.
Andra urvalsgrunder bör därför prövas. Juridicums försök med etnisk kvotering till en tiondel av studieplatserna borde ha goda förutsättningar att uppfylla kravet på legitimitet:vi får ju både de bästa möjliga juristerna (90 procent), och utländska jurister (10 procent). Samtliga dessa tjänar samhällsnyttan, om än på olika sätt. Det är helt klart värt ett försök!
Lästips: Ronald Dworkin, En fråga om jämlikhet – rättsfilosofiska uppsatser, s. 195-218.