torsdag, september 14, 2006

Konsten att inte bryta mot lagen

I kölvattnet efter den så kallade spionskandalen inrättar folkpartiet en etikkommission som ska lära folkpartister att vara etiska. Kommissionen ska ledas av Stefan Einhorn, bland annat känd som författare till boken "Konsten att vara snäll".

Det är förstås för syns skull som folkpartiet tillsätter sin kommission. För vad ska den komma fram till egentligen – att folkpartister inte bör bryta mot lagen?

Det är svårt att tro att kommissionen förmår producera något mer än mumbo jumbo – som så mycket annat i dessa dagar där konsulter och föreläsare täljer guld genom att deklarera varjehanda självklarheter som om de upptäckts igår.

onsdag, september 06, 2006

Vi vänder oss till filmen för att förstå

Dataintränglingen Per Jodenius har det säkert inte lätt nu. Situationen för Jodenius påminner inte så lite om filmen Wargames från 1983. I Wargames hackar sig en lite tafatt tonåring in i det amerikanska kärnvapensystemet och vips står världen på randen till ett fullskaligt kärnvapenkrig mellan USA och Sovjetunionen.

Denna gång är det inte fiktion på bio/tv, så vi får glada att det bara är folkpartiet och inte hela världen som håller på att sprängas i bitar. Men för Jodenius kvittar det väl vilket som just nu.

Tråkiga oförsonligheter i "skandalen"

Det så här långt bedrövligaste i "spionskandalen" är den sedan igår kväll avgångne fp-partisekreteraren Johan Jakobssons ord om dataintränglingen Per Jodenius i DN 5/9: "Han är uppsagd, avstängd och utslängd."

Detta är oförsonliga ord som tyvärr är typiska inte bara för dagens folkparti utan för samhällsklimatet i stort.

Den som syndar blir hårt straffad i dagens Sverige. Det är det gamla och inte nya testamentets straffbud som gäller.

Orsaken till att fp-riksdagskandidaten Nina Larsson dragits in i skandalen begriper jag inte alls (och journalisterna tycks inte heller ha riktig koll). Enligt tidningsuppgifter har hon från Jodenius dator försökt logga in på Sapnet. Hennes namn ska ha registrerats på socialdemokraternas server eller något liknande. Det betyder i så fall att hon försökt logga in med eget namn och alltså inte olovligen försökt göra intrång på intranätet genom att nyttja annans (s-ombudsmannens "Sigges") användaridentitet. Så vad är egentligen problemet?

Fånigast i skandalen är s-partisekreterarens Martia Ulvskogs och andra socialdemokraters reaktioner på intrången. Marita har jämställt intrången med ett inbrott i det egna hemmet. Likställandet tjänar som god vittnesbörd om Ulvskogs märkliga syn på politiken och förhållande till det egna partiet. Och i dagens DN svarar hon på Lars Leijonborgs anklagelse att socialdemokraterna försöker utnyttja skandalen i valrörelsen med: "Det är precis som om våldtäktsmannen säger om våldtäktsoffret att ’hon lockade mig, det är hennes fel’." Detta med proportioner och jämförelser är alldeles uppenbart inte Ulvskogs starkaste sida.